Electric Circuit Analysis: Two Mark Question and Answers

Two Mark Question and Answers set - 3

Electric Circuit Analysis

Electric Circuit Analysis: Two Mark Question and Answers

51. Write the expression for the total admittance of Y1 and Y2 in (a) series (b) parallel.

Ans: (a) For series combination, YT = (Y1Y2)/(Y1+Y2)

(b) For parallel combination, YT = Y1+Y2.

 

52. When do you say that an AC circuit given is at resonance?

Ans: An AC circuit consisting of R,L and C, when excited by AC voltage is said to be at resonance, when the applied voltage and the source current are in phase.

 

53. For a RLC series circuit, state  some salient points at resonance.

Ans :

a. The net reactance is zero and hence the impedance is minimum give by R.

b. Current and hence power are maximum.

 

54. For RLC circuit what is the relation between VL and VC?

Ans: For RLC circuit, VL and Vc are always in anti-phase.

 

55. Why is a series resonance circuit regarded as acceptor circuit?

Ans: A series resonance circuit has a capability to draw heavy currents and power from the mains. So it is regarded as acceptor circuit.

 

56. Define quality factor of series resonance circuit.

Ans: This factor is defined at resonance condition. The factor by which the p.d. across L or C rises to that of applied voltage is called the quality factor.

 

57. In power systems, series resonance must be avoided. State true or false and justify.

Ans: At resonance the excessive voltage built up across L and C components may cause damage. Hence the series resonance must be avoided in power system.

 

58. Why is parallel resonance circuit called rejecter circuit?

Ans: A parallel circuit at resonance draws very small current and hence power. So,it is called rejecter circuit.

 

59. What is the dynamic impedance and what is its expression?

Ans: The impedance of the parallel circuit at resonance is known as dynamic impedance. Its expression for a practical parallel resonance circuit is L/CR

 

60. Write an expression for the bandwidth of a series resonant circuit in terms of Q factor and the resonant frequency.

Ans:

Band width = f2 – f1

Quality factor = Q

Resonant frequency = f0

Q = f0 / f2 – f1

(f2 – f1 ) = f0 / Q

 

61. What is the dynamic resistance of the parallel resonance circuit.

Ans: It is the resistance of the parallel practical circuit at resonance. When the impedance is the dynamic resistance, the reactance of the circuit is zero. The dynamic resistance Z0 = L/CR It is independent of frequency.

 

62. In a series resonant circuit, what is the impedance at half-power frequencies.

Ans: At lower half-power frequency as well as at upper half-power frequency, the magnitude of the impedance is equal to √2 × R.

i.e., | Z | = √2 × R

But the power factor is leading nature at f1 and lagging nature at f2. At both frequencies power factor


 

63. A coil of resistance R, an inductance L is shunted by a capacitor C and this parallel combination is under resonance. What is the resonant frequency of this circuit ?

Ans:


 

64. A series circuit consists of a voltage source, a closed switch, R, L and C. Draw its dual.

Ans:


 

65. Find the resonant frequency in the ideal parallel LC circuit with L = 40 mH and C = 0.01 μF.

Ans:


 

66. What is selectivity of a resonant circuit ?

Selectivity of a resonant circuit is its ability to discriminate between signals of desired and undesired frequencies.

It is defined as the ratio of resonance frequency and bandwidth.

 

67. A circuit has the resonant frequency of 60 Hz and lower half-power frequency of 40 Hz. What is its bandwidth ?

Ans :


 

68. Sketch the variation of current with frequency in a series RLC circuit and indicate the resonant point.


 

69. Define Bandwidth.

Ans: Bandwidth of series resonant circuit is given by the band of frequencies which lie between 2 points on either side of resonant frequency. Bandwidth = (f2-f1). At any frequency between f1 and f2, the phase angle is more than 45° and less than 0°.

 

70. Define the Q factor of a circuit. What is its significance in the resonant circuit ?

Ans: Quality factor is the ratio of the reactance of the coil to its resistance, at resonance. Q is known as a figure of merit and is an indication of the quality of a coil.

Q = XL / R = XC / R = 1/R √L/C

 

71. Draw the two branch parallel resonant circuit.

Ans:


 

72. What are the half-power frequencies?

Ans: Half-power frequencies are the frequencies at which the power dissipated in the circuit is equal to half the power dissipated at resonance. f, is the lower half-power frequency and f2 is the upper half-power frequency. At both the frequencies, the power factor is numerically equal to i.e.,

ϕ = 45°. It is leading nature at f1 and lagging nature at f2.

 

73. Draw series resonant circuit.


74. How is selectivity related to Bandwidth ?

Ans: Selectivity of a resonant circuit is its ability to discriminate between signals of desired and undesired frequencies. It is defined as the ratio of resonance frequency and bandwidth.

Selectivity = f0 / f2 – f1

 

75. What is the nature of power factor if the frequency of operation is less than the resonance frequency in a RLC series circuit ?

Ans: When the frequency is less than resonance frequency fo, the current lags behind the voltage i.e., is leading in nature. Hence, the power factor is leading for frequency less than resonance frequency.

 

Electric Circuit Analysis: Two Mark Question and Answers : Tag: : Electric Circuit Analysis - Two Mark Question and Answers set - 3