Electric Circuit Analysis: Unit II: Network Reduction and Theorems for dc and ac Circuits

Exercise

Star, delta transformation or t, π transformation | dc and ac Circuits

Electric Circuit Analysis: Unit II: Network Reduction and Theorems for dc and ac Circuits : Exercise

EXERCISE

1. Calculate the current in the branch BD of the following fig (2.48)


 [Ans: 0.461 A]

 

2. Find the current I in the fig (2.49).

 (Note: Use delta-star conversion)


 [Ans: 0.854 A]

 

3. Find the current through AB in the fig below.


 [Ans: 0.82 A]

 

4. In the circuit shown in the fig, find E1, E2 and I when the power dissipated in 52 resistor is 125 W.


 [Ans: I = 2.5 A; E1 = 32.5 volts; E2 = 30 volts]


5. Find Vxy in the circuit


 [Ans: Vxy = 12 volts with y positive]

 

6. Reduce the network of the figure into a single resistance between A and B terminals by suitable star delta conversion.


Ans : 4 Ω / 3

 [Hint: Start simplifying the inner star into delta, then to star and then to delta and so on.]

 

7. Determine the resistance between the terminals A and B in the network shown.

[Ans: 4.23 Ω]


 [Hint: Replace 3, 5 and 8 Ω star into its equivalent delta.]

 

8. Find the current through 10 Ω  resistor by Delta-star conversion.

[Ans: 4A]


 

Electric Circuit Analysis: Unit II: Network Reduction and Theorems for dc and ac Circuits : Tag: : Star, delta transformation or t, π transformation | dc and ac Circuits - Exercise