Statistics and Numerical Methods: Unit IV: Interpolation, numerical differentiation and numerical integration

Exercise 4.3 - [Newton forward and backward difference W 1- eros MA U.A][010S (MU.A] formula]

Solved Example Problems

Statistics and Numerical Methods : Unit - IV : Interpolation, numerical differentiation and numerical integration : Exercise 4.3 - [Newton forward and backward difference W 1- eros MA U.A][010S (MU.A] formula]

EXERCISE 4.3 - [Newton forward and backward difference W 1- eros MA U.A][010S (MU.A] formula]

 

1. Find the values of y at x = 21 and x = 28 from the following data:


 [Ans. y (21) = 0.3583, y (28) = 0.4695]

 

2. Find the value of f (x) at x = 9 given the table :


[Ans. 79.2]

 

3. Find y (1.02) given :


 [Ans. 0.34614]

 

4. Estimate sin 38° from the data given below:


 [Ans. 0.61566]

 

5. Using Newton's backward formula, find the polynomial of degree 3 passing through (3, 0), (4, 24), (5, 60) and (6, 120).

[Ans. y = 2x3 - 18x2 + 76x - 120]

 

6. Find y (2.5) given:


 [Ans. 3.4]

 

7. Find y (0.47) from the data given below :


 [Ans. 1.7299]

 

8. Find y (42) from the data given below :


[Ans. 218.66304]

 

9. Find the value of y at x = 1.05 from the table given below:


 [Ans. 0.8678]

 

10. Estimate e -1.9 from the given data:


 [Ans. 0.1496]

 

Statistics and Numerical Methods: Unit IV: Interpolation, numerical differentiation and numerical integration : Tag: : Solved Example Problems - Exercise 4.3 - [Newton forward and backward difference W 1- eros MA U.A][010S (MU.A] formula]